Rawa

Vid gungan

– Mitt sätt att leva är att vara aktiv

-Jag blev helt överraskad när vi kom till Sverige och vi fick var sin väska med sängkläder och toalettartiklar. Jag höll tandborsten hårt i handen och grät säger Rawa Amer Alsalti Khattab.

Hon har nu bott med sina två barn Jad, 4 år och Julia, 1 år i 9 månader på Hero Gålsjö – ett gammalt järnbruk från 1700-talet.  Solen skiner, syrenerna doftar och barnen springer barfota i gräset. En idyll i försommarsverige.

-Det är jättefint här men varje kväll gråter jag mig till söms. Min största skräck är att jag ska kollapsa så jag inte kan ta hand om barnen.

Rawa är statslös palestinier från Syrien. När hon läste vid universitetet i Damaskus träffade hon Amer. Paret gifte sig fick två barn och båda hade bra jobb i Dubai.  Rawa jobbade som marketing coordinator och Amer som ekonom. Det var ett bra liv.

-Syrienkriget gjorde situationen ohållbar för oss som inte har något eget land. Vi måste fly.

Som så många andra var det några fasansfulla dygn innan de landade i Sverige. Gummibåtar på öppet hav, långa vandringar på skogsstigar i oländig terräng. Hunger och törst. Gråtande barn.

-Vi lånade stora summor pengar för att kunna fly. Samer var med oss ända till Aten och vinkade av oss på flygplatsen. Sen återvände han till Dubai för att jobba ett tag till så vi kunde betala tillbaka skulderna, säger Rawa och har lite svårt att hålla rösten stadig.

Amer blev uppsagd efter tre månader och bor nu hos sin syster. Strimman av hopp är att Rawa och barnen får uppehållstillstånd i Sverige så att familjen på sikt kan återförenas. Ovissheten är tung.

-Mitt sätt att överleva är att vara aktiv, och fylla dagarna med vettiga saker. Jag har så många ideer och tankar och här på Gålsjö får jag också möjlighet att utveckla min kreativitet. Det är jag så tacksam för.

Rawa har fått fria händer att bygga upp en liten förskoleverksamhet. Det är sång, musik och svenskundervisning. Det ritas och pusslas och byggs och barnen älskar att vara där. Hon ansvara också för Gålsjö Bruks Camps Facebooksida där hon gör små filmklipp och lägger ut bilder och informerar om vad som händer. Hon medverkar även i Gålsjö Bruks teatergrupp och håller i kvinnoträffarna.

Nästa projekt som hon ska medverka i är ett kvinnohus på Gålsjö med olika aktiviteter. Vävstolar, datorer, symaskiner m.m. ska sättas upp.

– Ett asylboende är ju bara ett tillfälligt boende men det blir ändå som ett hem och ska man överleva mentalt måste man aktivera sig och framförallt ge barnen struktur i tillvaron.


Dela: